“Veri tabanı yazılımı” veri tabanının bilgiyi verimli bir şekilde düzenleyebilmesini,
gerektiği zaman bilgiye ulaşılabilmesini sağlayan, birden çok kullanıcıya bilgiye aynı anda
erişme olanağı tanıyan, verilerin düzenli bir şekilde saklanmasına imkan sağlayan
yazılımlardır.
Veritabanı programı da diğer tüm programlarda olduğu gibi birtakım nesnelerden
meydana gelmektedir. Bunlar; tablolar, formlar, raporlar, sorgular, makrolar ve modüllerdir.
Tablolar: Veri tabanının temelini oluşturur ve her veri tabanı en az bir tablodan oluşmak zorundadır. Veri tabanında bilgilerin tutulduğu yer tablolardır.
Formlar: Tablolara bilgi girişini kolaylaştırmaya yarayan, paket programlardaki kullanıcı arayüzlerine benzeyen nesnelerdir. Genellikle çeşitli komutları uygulayan komut düğmelerine sahiptir
Raporlar: Verilerin ekranda, farklı programlarda veya kağıt üzerinde tablolar hâlinde sunulmasını sağlayan araçlardır.
Sorgular: Çok farklı işlevleri yerine getirmekle birlikte en önemli görevleri tablolardan istenilen verilerin alınmasını sağlayan nesneler oluşudur. Sorgular kullanarak çeşitli tablolara dağılmış olan verileri, tek bir veri sayfasında görüntüleyebilirsiniz.
Makrolar: Veri tabanına işlev eklemek için kullanılabilecek basitleştirilmiş bir programlama dilidir. Form üzerinde bulunan bir komut düğmesine makro eklenebilir ve düğmenin her tıklanışında bu makro çalıştırılabilir. Makrolar bir raporun açılması, bir sorgu işleminin gerçekleştirilmesi veya veritabanının kapatılması gibi görevleri yerine getiren eylemler içerir. Elle gerçekleştirdiğiniz birçok veritabanı işlemini makrolar sayesinde otomatik hâle getirilebilirsiniz.
Modüller: Modüller, makrolar gibi veri tabanına işlev eklemek için kullanılan nesnelerdir.Makrolardan farkı, makrolar makro eylemleri listesinden seçilip oluşturulurken, modüller visual basic programlama dilini kullanarak yazılır.
Allah razı olsun bulana kadar canım çıktı 🥹
YanıtlaSilHüseyin Nihal Atsız
Sil